Tyck till
Talande webbLyssna

Vanliga frågor om näringsliv i Värmdö

Här följer några vanliga frågor och svar om företagande som förhoppningsvis kan hjälpa dig vidare.

Frågor och svar

Hur kan Värmdö kommun hjälpa mig att starta företag, och vilken möjlighet har jag att få ekonomiskt bidrag? 

För att starta ditt företag måste du först kontakta Bolagsverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Skatteverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. På webbplatsen Verksamt.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns hjälp och stöd.

Via Nyföretagarcentrum kan du få råd och tips inför företagsstarten. Kontakta Lars Carpelan som har lång erfarenhet av vad som är viktigt att tänka på innan man startar ett nytt företag. Har du frågor eller vill bolla dina företagsidéer - ta gärna kontakt med Lars för att boka en träff. Han nås på telefon: 0708-141505 eller via mejl nacka@nyforetagarcentrum.se

Du kan boka tid på Nyföretagarcentrumslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster webbplats.

Kommunen ger inte ekonomiskt stöd till företagare. Kommunens uppgift är istället att vägleda dig som företagare i Värmdö, och se till så att ditt företag trivs i kommunen. Värmdö kommun arrangerar olika aktiviteter där du som företagare kan få information i aktuella ämnen och samtidigt utöka ditt nätverk. Om du klickar på "Nätverk och projekt" i vänstermenyn så kan du se vad som är på gång just nu 

Företagskontakten i kommunen kan också lotsa dig vidare till rätt kontaktpersoner på andra enheter i kommunen. Gå in på Rådgivning och stöd i vänstermenyn.

Hur kan jag komma kontakt med andra företagare i samma situation som jag själv? 

Det finns flera olika företagarföreningar i Värmdö. En översikt av föreningar finns på denna webbplats. Klicka på ”Nätverk och projekt - Nätverk för företagare” i vänstermenyn.

Mitt företag utvecklas, och jag är i behov av andra lokaler. Var ska jag vända mig för att få hjälp? 

Under rubriken "Mark och lokaler" i vänstermenyn finns mer information.

Mitt företag utvecklas, och jag är i behov av andra lokaler. Hur får jag tillstånd för att bygga ut? 

I många fall krävs både bygglov och bygganmälan när du ska bygga nytt eller göra någon ändring. Kontakta därför bygg- och miljöavdelningen via kommunens kontaktcenter på telefon 08-570 470 00. 

Det går även att ladda ner blanketter från vår webbplats. Klicka på "Tillstånd, regler och tillsyn" i vänstermenyn. Där hittar du olika länkar med information som handlar om bygglov och bygganmälan. 

Vilka tillstånd krävs för att jag ska kunna starta en restaurangverksamhet? Hur får jag hjälp? 

Bygg- och miljöavdelningen hanterar tillstånd som berör hantering av livsmedel och serveringar. Kontakta bygg- och miljöavdelningen via kommunens kontaktcenter på telefon 08-570 470 00 för att få veta mer. Du kan också klicka på fliken ”"Tillstånd, regler och tillsyn" i vänstermenyn för att hitta information som berör livsmedel och serveringstillstånd. 

Hur får jag ut gods till mitt företag på en ö utan broförbindelse?

Waxholmsbolaget är en av aktörerna inom godstrafik i Värmdö. Fler rederier hittar du genom att söka på till exempel Google eller Eniro.se.

Var kan jag hitta investerare som kan hjälpa mitt företag att utvecklas? 

Klicka på rubriken ”Finansiering” i vänstermenyn. Där finns länkar till några organisationer som stöttar och i vissa fall finansierar olika typer av verksamheter. 

Hur många företag finns det i Värmdö och hur kan jag nå dem? 

Under 2016 fanns 4 870 företag registrerade i Värmdö. Värmdö kommun tillhandahåller ett internetbaserat företagsregister där uppgifter på många av Värmdös företag kan fås fram. Klicka på  "Företagsregister" i vänstermenyn. 

Hur ser Värmdös näringsliv ut? 

Näringslivet i Värmdö kännetecknas av många små företag med få anställda ofta verksamma inom byggsektorn. I och med etableringen av två nya köpcentrum har antalet arbetstillfällen inom kommunen ökat. Under senare år har även antalet företag som sysslar med turism ökat kraftigt. Värmdö ligger på nionde plats i landet med 8,7 nyregistrerade företag per 1 000 invånare. 

Centralorten Gustavsberg är väl känt för porslins-tillverkningen som startade redan under 1800-talet. Gustavsbergs AB har fortfarande en betydande roll för ortens näringsliv även om produktionen minskat sedan mitten av 90-talet. 

Senast publicerad: 2017-03-06

Kontakt

foretag@varmdo.se

 

Sofia Brorsson
Näringslivschef

Merith Fröberg
Näringslivsutvecklare

Kristin Jörnsved
Näringslivsutvecklare

Claudia Quas
Näringslivsutvecklare

 

Värmdö kommun
Skogsbovägen 9-11, Gustavsberg
Postadress: 134 81 Gustavsberg
Telefon: 08-570 470 00
varmdo.kommun@varmdo.se


Mer kontaktinformation